Elba - Ett bortglömt paradis

En ö med en sådan blandad och i stort sett orörd natur hade jag aldrig väntat mig. Elba stoltserade med både de mest fantastiska stränderna med kristallklart vatten, vackra och mäktiga berg och en växtlighet och vegetation som var något alldeles unikt.

Efter några dagar i ljuvliga Toscana, med allt det goda vinet och den goda maten det innebär, drog vi ut mot kusten och fortsatte ytterligare en bit ut i havet för att slutligen nå “Isola d’Elba” som ön heter på italienska - på svenska, kort och gott: Elba.

Elbas östra spets ligger ca 10 kilometer från kusten, och fortsätter du cirka 5 mil ytterligare västerut så når du de norra delarna av Korsika. Här skulle jag och min väninna spendera fyra dagar utan att egentligen veta så mycket om vad ön hade att erbjuda.

Snabbt märkte vi att människorna på ön var oerhört trevliga - speciellt då de fick veta att vi var från Sverige. Tydligen var det inte alls vanligt med svenska besökare på ön, och under de fyra dagarna vi spenderade måste jag säga att jag faktiskt inte hörde ett enda ord svenska på ön! Bara det känns ju uppfriskande! Vi blev väldigt väl omhändertagna och de gjorde oss inte besvikna med sin matlagning heller! Fräscha luncher varvades med underbara middagar, och jag måste erkänna: Vinet flödade - som vanligt när det kommer till mina Italien-resor kan tilläggas.

Fouredo_Toscana_Elba_Portoferraio

På tal om vin så gjorde vi ett mycket trevligt besök på vingården “Tenuta delle Ripalte”. Här smakade vi på både vita och röda viner från ön, och vinet hade en mycket speciell och trevlig smak som enligt sommeliern hade att göra med att ön i sig bestod av till stora delar järn. Spännande, annorlunda och mycket uppskattat. Behöver jag nämna att det blev ett mindre inköp på sex flaskor…

Sedan var stränderna på ön en story i sig. Vilket vatten! Tydligen är det extremt populärt för proffsdykare att utgå från Elba på grund av kvaliteten på vattnet, och i efterhand är jag inte det minsta förvånad. Däremot är jag oerhört glad att jag tog chansen att åka till Elba och jag kan verkligen rekommendera fler att göra det samma.

När jag sammanfattar mina dagar på ön är det framförallt ett ord som kommer tillbaka till mig hur mycket jag än vänder och vrider på det: “Äkta”. De små tavernorna var äkta, folket var äkta, naturen var äkta, fiskarna som utgick från hamnen med sina fiskespön var äkta. Hela tillvaron på ön andades genuinitet. Äkta vara helt enkelt.

Fouredo_Toscana_Elba_Strand_Hav

Ganska berest har jag hunnit bli genom åren, så det händer att en och annan vän eller kollega frågar mig om restips nu för tiden. Sedan min resa till Elba sommaren 2015 är svaret mitt ofta det samma till dessa: “Åk till Elba. Du kommer inte bli besviken.”

Maria

Kock, fru, mamma och Italien-älskare