Dinvinguide.se - Staden Parma i Italien

Dinvinguide.se - Staden Parma i Italien

 

 

Karoline Nordefors, matskribent på dinvinguide.se, har skrivit ett reportage om staden Parma. Läs reportaget i sin helhet nedan.

Staden Parma i Italien

Funderar du på en resa till våren eller kanske i höst? Då vill jag rekommendera staden Parma i norra Italien..

En stad kopplad till mat, kultur och rikt folkliv.

Staden Parma är huvudorten i provinsen Parma i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Området kallas också ”The Italian Food Valley” då den innefattar flera produkter med skyddat ursprung, Protected Designation of Origin (PDO) eller DOP på Italienska. Här gjorde jag djupdykning både i staden och de största produkterna i regionen, Parmigiano Reggiano DOP och Prosciutto di Parma DOP som kommer i en artikelserie.

Staden Parma

Staden är mycket gammal och grundlades redan under bronsåldern. Den är med sin rika historia ett kulturcentrum med bl a sina 60 kyrkor. Parma är en stad med 190 300 invånare (2015) och har ett myllrande folkliv.

Parma ligger i nordvästra Emilia-Romagna. Regionen spänner över nästan halva brädden av Italien och delar gränser med Toscana och Ligurien i söder och Lombardiet och Veneto i norr. En stor sträng av floden Po med de största och rikaste landmassorna i landet ligger i Emilia-Romagna. Tre typer av mat är kopplade till Parma. Parmigiano-Reggiano, Prosciutto di Parma och handgjord pasta såsom fyllda tortellini, cappelletti och anolini. Här används till största delen smör och inte olivolja då förekomsten av mjölk är stor till produktionen av Parmigiano Reggiano.

Res till Parma med Fouredo Piazza Garibaldi

Det historiska centrumet

Parmas historiska centrum utvecklas runt vad som kan kallas en religiös mittpunkt som utgörs av katedralen, dopkyrkan och biskopens palats.

Katedralen på Piazza del Duomo är ett av de viktigaste landmärkena från dalgången vid floden Po och den romerska stilen. Den stoltserar med klocktornet från 1200-talet och i kupolen, som kan belysas genom att lägga pengar i en myntautomat, finns ett känt mästerverk. En fresk av Correggio, den viktigaste renässanskonstnären från Parma vars senare arbeten influerade stilen av många barock- och rokokokonstnärer. När jag får se fresken belysas i katedralens dunkla belysning, drar jag efter andan. Det är något jag aldrig tidigare upplevt. Det känns som jag hittat ett hemligt rum. Min guide, Melanie Schoonhoven, en brittisk kvinna som varit bosatt i Parma under flera årtionden berättar underbara historier om Correggio. Hon pekar också ut detaljer i målningen som får mig att fnissa, konstnären hade humor. Efter några minuter slocknar kupolen igen och vi promenerar vidare genom katedralen och ut på torget.

Dopkyrkan är en åttakantig struktur på utsidan och med 16 sidor på insidan skapad med block av rosa Veronamarmor. En magnifik byggnad som symboliserar övergången från den Romerska till den Gotiska arkitekturen. Byggnationen av kyrkan pågicks mellan 1196 till 1260 och tillsammans med Biskopspalatset från 1000-talet är det byggnader som tar mig tillbaka till medeltiden.

Inte långt från det sistnämnda ligger Palazzo della Pilotta, ett imponerande komplex med den faranesiska teatern som rymmer 4500 åskådare, biblioteket, nationella arkeologiska museet, det typografiska museet Bodoni och det nationella galleriet med utställningar och verk av bl a Correggio, Parmigianino, Leonardo da Vinci, Tiepolo och Canova.

Missa inte

Strada Cavour är en gata i centrala Parma. Här promenerar stadens folk varje morgon och eftermiddag för att visa upp sig. Enligt vår guide är att gå denna gata varje dag ett måste för att visa att man är i staden och mår bra. Det är således ett myllrande folkliv från tidig morgon till sen kväll, väl värt ett besök.

Längs Strada Farini ligger hjärtat i Parmas nattliv med klubbar, vinbarer och restauranger. I Parma bjuder man aldrig hem gäster utan man umgås ute och nattlivet är rikt och levande. Jag möttes en sen kväll av en uppvisning i tango ute på gatan, en fantastisk stämning bland stadens medborgare och turister. Här känner jag mig glad och ska du vara riktigt inne så beställ en Aperol Spritz i någon bar.

Bästa tiden att besöka Parma

De soliga dagarna och kyliga nätterna på våren mellan mars och maj samt hösten september till november är idealiska för ett besök i Parma. Hösten är livlig här och förutom den årliga Verdifestivalen i oktober finns flera matfestivaler runt om i området. Festa de Prosciutto firar Parmas kända skinka och andra festivaler är dedikerade till andra smakrika produkter som t ex karljohansvamp.

Prosciutto Festival – 01 Sep 2016 – 30 Sep 2016
festivaldelprosciuttodiparma.com

Festival Verdi – 1 okt 2016 – 30 okt 2016
teatroregioparma.it

Parma Street Food Festival – 23 april 2016 – 25 april 2016
visitparma.com

Mer information finns på turismo.comune.parma.it

Rekommenderade butiker och hotell i Parma

Acessoarer

Vintage med märken som Chanel, Roberta di Camerino, Cavalli, Carven, Balenciaga, Gucci, Louis Vuitton och Hermès. Ägarinnan åker själv runt om i världen och rotar på vindar efter pärlorna som dyker upp i butiken, alla med äkthetsintyg.

Gazzabuglio
Borgo XX Marzo, 13
Parma, Italy
+39-0521-283-379

Bästa och vackraste butiken med Prosciutto di Parma

La Prosciutteria
Via Farini, 9/c – Parma
Tel. +39 0521 234188

Parmas bästa frukt- och grönsakshandlare

Centrofrutta
Piazzale S. Bartolomeo 3/A
43121 PARMA

Den lilla butiken för de dagliga inköpen av allehanda delikatesser

Caseificio Gennari
Piazzale S. Bartolomeo, 5
Tel. 0521 281668

TIPS! Mitt emot den lilla delikatessbutiken ligger affären som bara säljer hästkött, något som är typiskt för regionen.

Hotell

Det 5-stjärniga hotellet Grand Hotel de la Ville ligger i hjärtat av Barilla Center. I centrumet hittar du många butiker, en fantastisk matbutik, restauranger, biograf och träningscenter. Här ligger också Academia Barilla som erbjuder matlagningskurser, guidade food tours och en butik med deras produkter.

Grand Hotel de la Ville
Delaville Srl
Largo Piero Calamandrei, 11
43121 PARMA
Telephone: +39 0521 0304
info@grandhoteldelaville.it

Restauranger

Efter att ha ätit mig runt, både i och utanför Parma, har jag ett par rekommendationer som enligt mig är prisvärda och genuina.

Taverna del Castello

2 mil utanför Parma hittar jag den charmiga restaurangen Taverna del Castello uppe på ett berg. Stenhuset ser från utsidan inte ut att vara något speciellt men insidan är varmt ombonad med snygga material som matchar stenen. Här serveras klassisk italiensk mat för regionen. I matsalen samlas många italienska familjer denna dag och det är en avslappnad stämning. Fönsterluckorna ut mot dalen öppnas när det blir varmt och det italienska landskapet visar upp sig.

Vi äter små friterade bröd med kanske den mest fantastiska parmaskinka jag ätit. Sammetslena flortunna skivor med en rund fin smak täcker ett helt fat som varje person blir serverade. Lunchen fortsätter med fylld pasta, enkla fyllda pastakuddar vända i smör toppade med riven parmesan. Ljuvliga smaker i ett till syntes enkelt utförande. Nästa rätt är kalkonschnitzel fylld med parmesan och salami formade till bollar serverade med klyftpotatis, gräddsås och tomat. En härlig maträtt som gjord för söndagslunchen, mjuka runda fina smaker där fyllningen och konsistensen i bollarna överraskar. Lunchen avslutas med ett fat kaffegodis av olika sorter, en perfekt avrundning på en mycket härlig lunch.

Ristorante Cocchi

Hotel Daniel ligger ca 15 minuters promenad från den historiska stadsdelen centralt i Parma. I hotellet hittar du den lilla restaurangen som med sin enkla inredning andas genuint italienskt.

Här ber jag servitören att rekommendera vad jag ska äta. Inleder med det klassiska friterade brödet torta fritta och blandade charkuterier. Små rätter fortsätter att komma in som friterad polenta med lardo, ugnsbakad aubergine med parmigiano-reggiano och fylld pasta. Desserten för dagen är ugnsbakade färska persikor som fyllts med en blandning av bl a nötter och Amaretto. Provar också den härliga tarten med färska fikon och vaniljkräm. Ett knaprigt skal fyllt med len vaniljkräm och skivade färska fikon, underbar i sin enkelhet. Måltiden här hör till bland det bästa jag ätit i Italien och desserterna var de bästa under hela resan.

En liten parlör

Ciao! – Hej!
Buon giorno! – God morgon/god dag!
Buona sera! – God kväll!
Buona notte! – God natt!
Ciao! – Hej då!
Arrivederci! – På återseende!
Si. – Ja
No. – Nej
Grazie! – Tack!
Grazie mille! – Tack så mycket!
Prego! – Ingen orsak!
Scusi … – Ursäkta, …

 

Mangiate bevete e siate felici!